food4future at the INUGA Conference 2025
Urban horticulture - present and future
02.07.2025
food4future was represented by Prof. Dr. Monika Schreiner from the Leibniz Institute of Vegetable and Ornamental Crops (IGZ), who took part in the panel discussion of Session 1 "Promoting - Researching - Changing. How urban horticulture offers solutions".
Together with Eva Kähler-Theuerkauf (Zentralverband Gartenbau - ZVG), Prof. Dr. Andreas Ulbrich (Osnabrück University of Applied Sciences) and Dr. Stephan Anders (Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen - DGNB e. V.), she discussed innovative solutions for sustainable urban nutrition under the moderation of Dr. Axel Paulsch and Johannes Gorges.
“More and more people are living in cities - that's why we need sustainable, diverse and technological solutions for urban food production.”
- Prof. Dr. Monika Schreiner
This statement illustrates the relevance of the food4future project in the context of urban food security. The aim of the project is to research alternative and forward-looking approaches to food production in urban areas. These includes:
- die Nutzung alternativer Nahrungsquellen wie Quallen, Makroalgen, Halophyten und Insekten,
- innovative Indoor-Farming-Systeme, ressourcenschonende Technologien für die urbane Produktion,
- sowie Konzepte für resiliente und nachhaltige Agrifood-Systeme.
food4future versteht sich als Impulsgeber für neue Wege der Lebensmittelversorgung im urbanen Raum und liefert mit seiner Forschung wichtige Beiträge zur Gestaltung nachhaltiger und widerstandsfähiger Ernährungssysteme der Zukunft.